Početna Arrow Aktuelnosti Arrow Pismo gradonačelnicima Banja Luke i Prijedora

Pismo gradonačelnicima Banja Luke i Prijedora

 

ORGANIZACIONI ODBOR ZA OBILJEŽAVANJE DANA 

 2. KRAJIŠKOG KORPUSA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE

Br. OO-004/2013

Oštra Luka  23.04. 2013.

PREDMET: Molimo podršku i pomoć

                                                          GRADONAČELNIK GRADA PRIJEDOR

                                                            Gospodin  MARKO PAVIĆ

Poštovani Gradonačelniče,

Obavještavamo Vas da će se  ovogodišnje Obilježavanje dana 2. Krajiškog koprpusa VRS održati u subotu 25. maja 2013. godine u Driniću, u prostorijama restorana “Sunce”sa početkom u 10 časova.

Prošle godine, 26. maja 2012. godine, u Mrkonjić Gradu, obilježili smo 20 godina od formiranja 2. Krajiškog korpusa i time prekinuli, gotovo 20 godina dugu nepravednu zapostavljenost ovog korpusa, kako u medijima tako i u boračkim manifestacijama.

Osnovni cilj našeg okupljanja je da sačuvamo od zaborava sve što su pripadnici 2.KK  i oragani civilne vlasti u zoni korpusa učinili u stvaranju i odbrani Republike Srpske i da odamo dužno poštovanje svim poginulim borcima i civilnim žrtvama Otadžbinskog odbranbenog rata.

 Na skupu u Mrkonjić Gradu formiran je Tim za pisanje monografije o 2. Krajiškom korpusu VRS koja će biti posvećena poginulim borcima i sa osnovnim ciljem da sačuvamo istinu za buduća pokolenja o svemu što se događalo na ternu Zapadno krajiških opština od početka do kraja Otadžbinskog odbranbenog rata. U sastav Tima uključeni su svi pripadnici Komande korpusa zaključno sa nivoom načelnika rodova i službi, komandni kadar svih brigada, pukova, prištabskih jedinica i samostalnih bataljona, svi Predsjednici opštinskih boračkih organizacija u zoni korpuasa i dobrovoljni saradnici vični prikupljanju podatak i pisanju tekstova.

Cjelokupan rad na pisnju Monografije zasnovan je na volonterskom radu ali se susrećemo sa velikim finansijskim teškoćama oko materijalnih troškova,oko komunikacije i satanaka članova tima, oko potrošnog materijala i oprme za rad. Pisanje Monografije počelo je u jesen 2012. godine, postavljen je sajt www.drugikrajiskikorpusvrs.com  i instaliran moćan program za timsko pisnje sa potpunom zaštitom privatnosti učesnika i postavljenih tekstova. Na sajtu su javnosti dostupne samo  aktuelne novosti o našim aktivnostima dok su sadržaji Monografije dostupni samo registrovanim članovima Tima.

Mišljenja smo da bi pisanje Monografije trebalo da bude u iteresu svih Zapadno krajiških opština, privrednih subjekata na njihovoj teritoriji i mnogih struktura u okruženju.

 

Posle velikog egzodusa stanovništva Zapadno krajiških opština, jedne od najvećih katastrofa u istoriji Srpskog naroda, značajan broj stanovnika i boraca 2.Kraiškog  korpusa sa porodicama, nastanio se i živi na teritoriji Vašeg grada,

 

Iz tih razloga, molimo Vas da nam u okviru vaših mogućnosti finansijski pomognete da što uspješnije nastavimo i privedemo kraju rad  na veoma značajnom projektu - Monografija o 2. Krajiškom korpusu VRS.

Potpuno smo svjesni ekonomske krize u Republici Srpskoj, kao i u cijelom svijetu, ali vrijeme čini svoje i svaki dan je sve manje svjedoka značajnih događaja iz vremena rata i  sve manje učesnika tih događaja sposbnih da o njima pišu. To nameće potrebu da što pre i što brže radimo na realizaciji ovog posla. 

Pored toga, podsećamo Vas, da Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite kao i Boračka organizacija Republike Srpske, planiraju sredstva i potpomažu samo boračke manifestacije od republičkog značaja dok za manifestacije od regionalnog značaja nemaju i  ne mogu odvojiti nikakva sredstva. Iz tih razloga sve nade polažemo u Vaše razumijevanje.

 

Za potrebe Tima za pisanje monografije o 2. Krajiškom korpusu VRS kod Opštinske boračke organizacije Oštra Luka otvoren je žiro račun broj  5520210002480488 na koji možete, prema Všim mogućnostima, doznačiti sredstva  za rad na projektu Monografija o 2. Krajiškom korpusu VRS.

Još jedno Vas molimo,  da nam preporučite značajnije privredne subjekte na vašoj teritoriji koji bi mogli donatorski pomoći naše aktivnosti, da iskoristite Vaše poznanstvo i autoritet kod njih da nam pomognu a mi ćemo im se posebno obratiti sa molbom uz veliku zahvalnost Vama lično.

 

Molimo da nam,na ovu našu molbu, odgovorite na adresu rukovodioca Tima,Vaso Mikan, 79263 Oštra Luka ili na e-mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

S poštovanjem,                                       RUKOVODILAC TIMA ZA PISANJE MONOGRAFIJE

                                                                                                Pukovnik VASO MIKAN