Na Drini ćuprija

Tagline

Višegrad

Banski dvor

Tagline 3

Banski dvor, Banja Luka

Trebinje

Tagline4

Trebinje

seoska idila

Tagline 4

seoska idila

Etno selo Stanišići

Tagline 5

Etno selo Stanišići

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Zašto monografija o 2.KK VRS?

Drugi Krajiški korpus VRS formiran je 25. maja 1992. godine kao operativni sastav Vojske Republike Srpske. Dodeljena mu je zona odbrane koja obuhvata zapadno krajiške opštine: Kupres, Glamoč, Grahovo, Drvar, Petrovac, srpski deo Bihaća, Krupu, Ključ i delove opštine Šipovo, sa linijom odbrane dužine preko 200 kilometara.

Tokom cijelog rata 2.KK uspješno je branio dodeljenu zonu odbrane i odolevao čestim napadima takozvane vojske BiH i HVO-a i tako značajno pomogao stvaranje i odbranu Republike Srpske. Pred sam kraj rata, pred nadorom znatno jačih združenih snaga vojske Republike Hrvatske, takozvane vojske BiH, HVO-a, a potpomognutih snagama NATO-a, pod snažnim pritiskom medjunarodne zajednice, došlo je do pada svih zapadnokrajiških opština i gubitka celokupne zone odbrane 2.KK.

Razvoju događaja u značajnoj mjeri su doprinijeli specijalni mešetari psihološkog rata koji su radili za račun neprijatelja. Nosili su specijalne karte o podeli BiH u odnosu 49:51 i ubjedjivali borce i narod da je već sve dogovoreno, da su te teritorije date muslimanima, da ne traba uzalud gubiti glava i da je svaka dalja borba uzaludna. Na pojedinim mjestima postigli su potpuni uspjeh, pa su neke jedinice napuštale polažaje bez borbe.

U takvoj situaciji svi napori 2.KK i pridodatih jedinica ojačanja nisu mogli uspjeti i pored ogromnih ljudskih žrtava koje je pretrpio 2.KK. Vojska Republike Srpske nije imala snage da odbrani ovaj teren.

Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma i prekida borbenih dejstava, 2.KK je rasformiran a u javnosti je stvoreno pogrešno ubjeđenje da je za gubitak teritorije uglavnom, kriv 2.KK. Zbog toga je od završetka rata pa sve do polovine 2012. godine, 2.KK neopravdano izostavljen u svim javnim medijima, pa čak i u boračkim manifestacijama, iako je svim dobronamernim ljudima i stručnim analitičarima jasno da zona odbrane 2.KK nije izgubljena na bojnom polju već za zelenim stolom.